IMG_8370Igen har jeg fat i en kalenderbog, der slet ikke er en kalenderbog i klassisk forstand. For det første starter den ikke den 1. december, næ den starter simpelthen i sommerferien. For det andet er der heller ikke i denne 24 kapitler, derimod er der 21.

Vil jeg alligevel anbefale den som kalenderbog? – Det kan du tro!

Historiens hovedperson, og ikke mindst heltinde, er Clara. Clara er på sommerferie hos sin mormor. Oppe på mormorens loft finder hun et skrummel af et gammelt fjernsyn. På trods af det ikke virker, vil hun gerne have det ned på sit værelse. Det får hun, og allerede samme aften breder mystikken sig, da en lille skikkelse viser sig på skærmen.

Clara er ikke et øjeblik i tvivl om at det, hun har fået øje på, er en nisse. Ikke nok med der optræder en lille levende nisse på en fjernsynsskærm, der ikke virker, ja så kan nissen altså også presse sig gennem skærmen, og komme ud i Claras værelse. Her stjæler den lille lømmel en god portion af Claras glasperler. Se – det skulle han ikke have gjort. Clara er nemlig ikke ligefrem typen, man løber om hjørner med. Nissen styrter tilbage ind i skærmen og væk, men Clara følger efter, og uden hun når at tænke sig om, har hun også presset sig igennem skærmen på det gamle fjernsyn.

Det bliver startskuddet på et eventyr, der udspiller sig over de næste måneder, og kulminerer tæt på jul.

Ved et tilfælde opdager Clara at et par endog meget skumle drager planlægger et komplot mod selveste Julemanden. Det skal der naturligvis sættes en stopper for.

Clara er en handlekraftig hovedperson. Hun optræder mest i sin natkjole, og er stort set ikke bange for noget som helst.

Hun minder mig en anelse om tidligere tiders detektivdrenge. Egentlig tænker jeg rigtig meget på børnene fra De fem bøgerne, når jeg læser om Clara. Hun har en stor nysgerrighed, hun er handlekraftig, hun er nævenyttig, og så har hun utrolige mængder gåpåmod. I tillæg til alt det, benytter hun sig af et lidt gammeldags sprog. Hun kan godt lide at smage på ordene, og tilføje nye vendinger til sit sprog.

Clara og komplottet mod Julemanden er en dejlig anderledes julebog. Der er dramatik, fantasy og meget onde drager.

Den er ikke let at læse selv, jeg vil sige, man skal være en god og sikker læser i 9 – 10 års alderen, før den vil give mening at kaste sig over alene.

Som højtlæsningsbog vil jeg mene, den kan læses højt fra 8 års alderen og frem. På trods af hovedpersonen er Clara i natkjole, tror jeg mange drenge også vil nyde den her historie.

Clara og komplottet mod Julemanden er skrevet af Erik Juul Clausen, og den er illustreret af Rasmus Jensen.

Den udgives af Turbine, og den blive din for evigt på turbineforlaget.dk.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar af bogen.

IMG_8366

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *