IMG_7269Ellinor er New Yorker – en lidt brokkende og utilfreds én af slagsen. Hun optræder indtil videre i to bøger. I den første Som mugne småkager og sur eddike er det sommerferien mellem 2. og 3. klasse.

Hun bor med sin mor og far i bydelen Brooklyn. I ferien får hun dårlige nyheder, som i virkelig dårlige. Hendes højtelskede barnepige Bibi skal flytte. Det er ikke populært, og det kan man egentlig godt forstå, for Bibi har været hendes barnepige, siden hun blev født.

Ellinors mor og far ansætter en ny barnepige, hun hedder Natalie. Hun minder slet ikke om Bibi. Men hun har virkelig pænt hår.

Sommeren går, og langsomt varmer Ellinor op til den nye barnepige, og til at komme i 3. klasse.

I den anden bog om Ellinor Som plumrevand og slatten salat er det sommeren efter 3. klasse. Ellinor får af sin mormor et sommerferieophold på en sommerlejr, den helt samme sommerlejr som hendes mor har tusindvis af gode minder fra.

Hun vil virkelig gerne af sted, altså lige indtil hun står foran bussen, og skal gå ind. Så vil hun dælme ikke på den dumme sommerlejr mere.

Ellinor skal bo i hytten Natsværmerne sammen med en flok andre piger, og hun er ikke på toppen over situationen.

Fælles for begge bøger er at Ellinor er svært utilfreds, og brokker sig enormt. Det kan lyde lidt irriterende, men det er ikke så svært at forstå. Uden at afsløre alt for meget, kan jeg røbe, at det i begge bøger falder godt på plads for Ellinor. Den nye barnepige er faktisk ret sød, og det med at være på sommerlejr er ikke kun dumt.

Specielt er der et par ret morsomme scener i sommerlejrbogen. Eksempelvis da hun skal tage en svømmeprøve, hun er ikke en speciel god svømmer, og ender da også på det næst dårligste hold. Alle der kan huske lignende prøver eller at blive valgt sidst i idræt, vil kunne sætte sig ind i det. Man føler med hende, og vil gerne have det lykkes for hende.

Bøgerne er fyldt med en masse korte kapitler, næsten alle sætningerne er korte, det gør at bøgerne egner sig bedst til selvlæsning fremfor højtlæsningsbøger.

Jeg vil anbefale dem til (pige) læsere fra 8 års alderen.

Bøgerne er skrevet af Julie Sternberg, og de er illustreret af Matthew Cordell. Herhjemme er de udgivet på Gyldendal.

Der er udkommet en tredje på engelsk, så mon den ikke også finder vej til Danmark?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *