Døden og det at miste er en uundgåelig del af livet, og bør derfor også være til stede i børnelitteraturen. Det er naturligvis et ømtåleligt emne, for skal børn ikke skærmes? Min personlige holdning er, at litteraturen kan være med til at sætte ord på alt det, livet er – og herunder hører døden, og dermed hører døden også til i børnelitteraturen.

I Her gik Victoria gøres det med ekstrem nænsom hånd, og det er for mig det rette. Vores hovedperson har mistet sin mor. I december. Gennem 12 dobbeltopslag hører vi brudstykker om moren, og om de fodspor hun har sat – sidstnævnte bliver fortællingens omdrejningspunkt. I fortællingen fornemmer vi samtidigt hovedpersonens håndtering af det at miste.

Her gik Victoria bliver aldrig sentimental, voldsom eller for følende. Man fornemmer tydeligt barnets stemme og ikke mindst barnets evne til at gå ind og ud af sorgen.

Det er Glen Ringtved der har skrevet teksten og illustrator Charlotte Pardi, der har tegnet kærligt, hjertevarmt og poetisk til.

Jeg vil anbefale Her gik Victoria i hver en børnebogssamling, og også i børnehaver og indskolinger, hvor den i undervisningssammenhæng kan bruges i dansk og kristendom.

Her gik Victoria udgives af Gyldendal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *