IMG_6319

I dag er det dagen, hvor Halfdan Rasmussen skal fejres. I dag ville han være blevet 100 år. Det er ikke en hvilken som helst herre ham Halfdan. Han har skrevet utallige rim for børn, og en hel del digte for voksne. Lige så sprudlende og fulde af fantasi hans digtning for børn er, lige så alvorstung og trist kan digtningen for voksne være.

Dagens fødselar er så absolut mest kendt for sine børnedigte. Kronen på værket er vel nok Halfdans ABC, der er illustreret af Ib Spang Olsen. For mange voksne skriger den bog; barndom.

Jeg husker den selv fra jeg var barn, jeg husker den fra jeg gik i skole. Som lærer har jeg brugt den endog meget flittigt. Jeg har hele to eksemplarer stående i mit skab på skolen, jeg ved egentlig ikke hvorfor. Da jeg skulle starte min allerførste 1. klasse, gav min moster mig plakaten med alle ABC rimene på, så den kunne hænge i klasseværelset. Jeg elskede det! Så for mig har ABC’en været en følgesvend både i min barndom, og da jeg blev voksen. Nu har den igen fået en ny plads, fordi jeg læser den for min datter. Hun fik den i dåbsgave. Jeg vil tro at det stadig er en vældig populær dåbs/navngivningsgave. Det er blevet en eviggyldig klassiker.

IMG_6317

I mit indlæg om hvad jeg gerne ville nå i januar, der lavede jeg en lille teaser for et nyt indlæg på bloggen. Og nu på denne 100 års fødselsdag er det tid til at løfte sløret. (Okay okay det er virkelig muligt, ingen sidder med tilbageholdt åndedrag i spænding).

Hver måned kommer der et indlæg om Månedens ABC bog. Jeg synes, det er utrolig passende at starte i dag, og naturligvis er den allerførste Månedens ABC; Halfdans ABC.

Halfdans ABC genudgives i anledning af fødselsdagen, denne udgave er med cd, med ny indspilninger af Karen Mukupa, Mark Linn, Sys Bjerre og Thomas Buttenschön. Den trykkes i et begrænset oplag. Det er Carlsen der udgiver den, og du kan finde den lige her.

Som jeg har beskrevet ovenfor betyder netop denne ABC rigtig meget for mig. Når jeg starter en ny 1. klasse op, er et fast punkt på dagsordenen at jeg læser et bogstavrim fra ABC’en, og klassen skal så gætte hvilket bogstav, der er tale om. De elsker det! Jeg tænker at gøre det samme med min datter, når hun er lidt større. Man kan også fordybe sig i hvilke ord, der rimer. Man kan tælle hvor mange af ordene i et rim, der starter med bogstavet, rimet handler om – og man kan også bare fordybe sig i de smukke illustrationer.

I næste måned ser jeg på en anden ABC bog, og i morgen ser jeg på tre Halfdan Rasmussen genudgivelser.

Jeg slutter med et HØJT HURRA og lidt billeder fra dagens fødselsdagsfest på min skole. Vi inviterede alle vores 1. og 2. klasser til fødselsdag med saftevand og flag, og så fremførte de klassevis et ABC rim, alt blev optaget, så de kan være med på Halfdan Rasmussen hyldestvideoen forlaget Carlsen står bag.

Vores mini Halfdan udstilling
Vores mini Halfdan udstilling

 

Der skal laves virkelig meget saftevand, når man inviterer ca. 150 børn til fødselsdag!
Der skal laves virkelig meget saftevand, når man inviterer ca. 150 børn til fødselsdag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *