IMG_6964

Smukke Ayse bor med sine forældre og sine to store brødre. Hendes bedste veninder hedder Louise og Anne, de går i samme klasse.

Ayse har sorte lange krøller. En dag klipper hendes mor dem af, de er blevet for lange og besværlige at rede. Ayse synes, hun ligner en puddelhund med det nye kortere hår. Ikke særlig morsomt. Derfor tager hun tørklæde på i skole, så ingen kan se puddelhåret, hun fortæller bare ikke lige sin mor at hun har tørklæde på i skolen. Så da forældrene indkaldes til samtale på skolen, om hvorfor de tvinger Ayse til at gå med tørklæde, er de totalt uforstående.

Det er politiker Özlem Sara Cekic, der har skrevet de tre bøger om Ayse og ikke mindst hendes familie. Umiddelbart er der ingen tvivl om, hvad hendes ærinde har været. Gennem Ayse får læseren et lille indblik i en helt almindelig dansk/muslimsk families hverdag.

Den præmis fungerer vældig godt. Men først og fremmest er bøgerne om Ayse bare virkelig dejlige og gode bøger om en sød pige, der finder på alt muligt sammen med sine veninder.

IMG_6965

Jeg vil anbefale dem til gode læsere fra andel halvdel af anden klasse. Jeg forestiller mig de henvender sig allermest til piger. Selvfølgelig vil de også kunne bruges fælles i klassen, netop fordi de tager fat om kendte fordomme, og punkterer dem godt og grundigt.

IMG_6967

Bøgerne er illustreret af Runa Steppinge, og de gør bestemt ikke min forelskelse i Ayse mindre – nøj de er altså bare så fine. Farverige, finurlige og smukke.

IMG_6968

Bøgerne er en del af Gyldendals Vild Dingo serie, der henvender sig til børn i 3. – 6. klasse. Du kan finde dem her.

Jeg krydser fingre for, der kommer flere bøger om smukke Ayse!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *