IMG_6170

Mød lige Lille. En skøn dreng med lyst strithår og briller. Han har en mor, en hund, en supercykel og en god ven der hedder Karla.

Lille optræder (forhåbentlig kun indtil videre) i to bøger; Lille og Supercyklen og Lille rejser ud i verden.

Begge bøger er bygget meget klassisk op. I historiens begyndelse er Lille tæt sammen med sin mor, herfra skal han ud og opleve noget, og så vender han næsen mod moren igen. Så en fuldstændig klassisk hjemme – ude – hjemme opbygning. Mange børnebøger har dette skelet. Nyklassikeren Vitello er bygget op på præcis samme måde. Det er egentlig ikke kun i opbygningen af historien Lille kan minde lidt om Vitello. Men når man som jeg, er fuldstændig Vitello fanatisk, så tager man med kyshånd i mod endnu en lillebitte fyr med strithår.

I den første bog om Lille får han en supercykel, og han tager et opgør med gårdens skræk, Louis. Alle i gården er bange for Louis. Mor siger Lille skal sige nej til Louis, for: Ingen kan bestemme over én, hvis man ikke giver dem lov. Lille får sagt fra, og føler bagefter han har fået superkræfter.

I den anden bog keder Lille sig helt enormt. Men kun indtil mor forslår, de sammen skal besøge Karla. Karla er den sejeste pige, Lille kender, og hun er hans ven. Lille og Karla vil lege en leg, hvor de rejser ud i verden. De vil både til Paris, Grækenland og New York. Karla har en pude på maven, for undervejs skal hun lige føde en lille baby.

Bøgerne vil egne sig godt som højtlæsningsbøger, og kan samtidig også fungere som læse selv bøger. I undervisningssammenhæng vil de meget fint kunne eksemplificere strukturen: hjemme – ude – hjemme.

Jeg kan virkelig godt lide Lille, og glæder mig til de 115 næste bøger om ham.

Bøgerne er skrevet af Ulla Boye og illustreret af Charlotte Pardi. De er udgivet på Gyldendal, og du kan finde dem her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *