IMG_8360Det her er en julekrimi i 24 afsnit. Den frygtløse detektiv Dunkeldirk har bosat sig på Grønland, her løser han den ene interessante opgave efter den anden. Eksempelvis har han sat sig for at undersøge hvilket isbjerg, der smager allermest af Kung Fu is. Det er lige det, der er med Dunkeldirk. De opgaver han løser, er opgaver, han selv stiller sig. Der er med andre ord ikke rigtig bud efter ham.

Altså lige indtil den 1. december, hvor dette mystiske brev er at finde i detektivens postkasse:

Hjælp! Noget er helt galt her i Juleaaftennuuaaq. Kom straks. Mød mig ved indgangen til Juule – Basen.

Hilsen J.F.

Selvklart er Dunkeldirk lynhurtigt på farten. Dette bliver startskuddet til en hæsblæsende jagt. På Juule – Basen står det nemlig klart at alle Julemandens syv millioner gaver er stjålet. Hver og én. Hvis ikke de syv millioner gaver findes, må julen aflyses. Dunkeldirk tager straks fat på opgaven.

Dunkeldirks hæsblæsende jagt efter både tyveknægte og gaver, får ham rundt på Grønland. Han får følgeskab på turen af to små nissepiger, Julemandens børnebørn, Snelia og Iseline.

På sin jagt efter gaverne kommer han bl.a. til Diskobugten, hvor han møder Isdronningen, han møder også den konstant vittighedsfortællende Eskimogens og mange mange flere. Det er ikke kedeligt at være i selskab med den tomatsuppe-drikkende detektiv.

Detektiv Dunkeldirk og Julemysteriet er skrevet af Sigurd Barrett. På Bogforum hørte jeg ham fortælle om bogen. Den er åbenbart blevet til som et lille hyggeprojekt midt i hans meget store og omfangsrige projekt med at lave en Danmarkshistorie for børn. Her genfortæller Sigurd Barret Danmarks historie i 40 historier, samtidig skal det blive til en serie på DR. Så nu efter at have genfortalt Bibelhistorien, historien om De Græske Guder, og om De Nordiske Guder er turen kommet til Danmarkshistorien. Den bør være klar ved efterårstid næste år.

Sigurd Barret.
Sigurd Barret.

Men lige nu og her er der Dunkeldirk, muligvis kommer der flere historier med detektiven – det kan man håbe, for han er ret underholdende.

Bogen er illustreret af Jørgen Eivind Hansen, og den udgives af Politikens Forlag. Du kan få fingrene i den på politikensforlag.dk.

 

IMG_8363

4 thoughts on “Detektiv Dunkeldirk og Julemysteriet”

  1. Hej Josefine!

    Ville den passe til en næsten 5-årig? Det er i hvert fald hende jeg ville læse den højt for!!

    Kh Jonna

    -Og nu vil jeg udforske lidt mere i dine juleanbefalinger!

    1. Hej Jonna,

      Ja det vil jeg sige. Det kan godt være, et par pointer går tabt – men så kan den jo tages frem igen om et par år, og så bliver oplevelsen en anden.
      Jeg tænker da i hvert fald at læse den højt for Molly, og hun er jo også knap fem.
      Håber, du kan bruge anbefalingerne.

      Kh Josefine.

  2. Jeg vil læse den højt for min niece selvom hun nok stadig er for lille til at forstå det. Men jeg er sikker på at jeg selv vil være glimrende underholdt i mens ?

  3. Den vil jeg gerne læse for Esben, Hjalte og Jeppe – som godnathistorie i juledagene. Det kunne være rigtig hyggeligt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *