2.2

I dag giver jeg ordet til en Forfatter Q&A med Helle Laursen, der er forfatter til bogen Min morfar, den kan du læse om her.

Q: Hvordan opstod ideen til Min morfar?

A: Egentlig startede Min morfar som en helt anden historie, noget med sørøvere. Men nogen gange får fortællinger og personerne i dem deres liv. Sådan var det med Min morfar. Han bestemte selv hvilken vej han ville sejle og hvilke søulke historier der skulle fortælles.

Q: Har du altid drømt om at formidle til børn?

A: Jeg ved ikke om jeg har drømt om at formidle til børn. Men jeg har altid været vild med den gode historie, og det kan jeg ikke lade være med at formidle. I børnebøger, især billedbøger er der plads til de mest utrolige verdner og skøre indfald. Når jeg er på arbejde som børnebibliotekar er mine vigtigste opgaver at åbne fortællinger for børn og deres forældre. Det er noget af det, jeg holder mest af.

Q: Hvordan kom du i gang med at skrive for børn?

A: Det har jeg nok gjort længe. Jeg har en alt for stor samling af noter og skitser på historier liggende. De er samlet over flere år, og min digitale skrivebodsskuffe bugner også af idéer. Men det der blev startsskuddet til Min morfar og en mere professionel tilgang til det at få historierne skrevet og illustreret, skyldes en kombination af flere ting. Tid til at skrive og arbejde kreativt da jeg gik på deltid, opbakning fra venner og en deadline fra Flemming Møldrup fra forlaget ABC.

Q: Hvordan er din arbejdsproces?

A: Jeg starter med selve idéen som kan komme fra alle mulige steder. Et sjov sætning, gode ord, et billede der kan sætter en historie igang. Så laver jeg research, finder flere billeder, skitser og langsomt dukker historien frem. Jeg arbejder i mixed media, og scanner så efterfølgende mit arbejde ind, hvor jeg så arbejder videre med udtrykket.

Q: Hvilke tre ord beskriver bedst dig?

A: Utålmoding, fantasifuld, og visuel helt til fingerspidserne.

Q: Hvem er dine yndlings børnebogsforfattere?

A: Jeg læste masser af eventyr og klassikere som barn og ung. Vinden i piletræerne, C.S. Lewis Narnia, Alice i eventyrland og Jack Londons Ulvehunden og Dumas De tre musketerer var blandt mine favoritter. Kim Fupz Aakeson fylder meget på bibliotekets hylder, og jeg er også stor fan hans univers og elsker Vitello, og eg er vild med hele Strids univers. Når det handler om ord er Louis Jensen utrolig med alle sine hundrede af firkantede historier og sådan har jeg det også med Marianne Iben Hansen rimede historier.

Q: Hvilke forfattere er dine største inspirationer?

A: Jeg ikke en decideret forfattermusé, jeg har til gengæld flere muséer når det handler om illustratorer. For historien i en billedbog kan være nok så god, men hvis det visuelle univers ikke kan følge med, er det ikke en god billedbog. Det skal gå op i en større enhed, billeder og tekst, før det rigtig spiller. Jeg nævne lige et par favoritter, Maurice Sendak, Peter Sis, Shaun Tan, Maria Buchmann, Mette Marcussen og samarbejdet mellem Neil Gaiman og illustratoren Dave Mckean, der har kreeret fantastiske historier og billeduniverser. Jeg er også glad for tegnserier som Skorpionen, Bagdads løver og serien om Mousegaurd af David Petersen.

Q: Hvilke tre børnebøger vil du anbefale mig at læse højt for mine døtre?

A: Der er lidt til alle aldersgrupper, Mio min Mio af Astrid Lindgren, Skyggefugl af Tina Sakura Bestle, Løgnens træ af Frances Harding.

Q: Har du en børnebogsindrømmelse, der kvalificerer til #sortlitterærsamvittighed?

A: Hmmm der er nok en del, jeg har for eksempel aldrig læst Harry Potter (har dog set alle filmene).

Q: Hvad er dit bedste råd til en kommende børnebogsforfatter?

A: Bare spring ud i det, find en god sparingspartner og tro på den gode historie.

Tusind tak, Helle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *