2 (1)

Siljas arbejdsbord

I januar måned skrev jeg om Håndbog for pigenørder af Silja Okking – en superfin håndbog med et vigtigt ærinde: man skal turde være sig selv og stå ved de interesser man har, også selvom man måske ikke deler interesser med alle de andre i ens klasse. Du kan læse om den her.

I den anledning har jeg fået den fantastiske Silja Okking til at være i en omgang Forfatter Q&A – ordet er dit, Silja:

Q: Hvordan opstod ideen til Håndbog for pigenørder?

A: Da jeg var lille, var jeg selv en nørd; jeg ville allerhelst sidde på mit værelse og skrive fantasy og sange eller spille rollespil (ikke live-rollespil, men Dungeouns & Dragons). Men jeg var hurtigt til at mærke, at dem der gik op i noget andet, end de fleste – noget anderledes og “drenget” – de blev holdt udenfor fællesskabet. Derfor – til min store fortrydelse – lod jeg nørderiet være, for at passe bedre ind.
Nu nørder jeg til gengæld helt igennem med rollespil, spiller computer/PlayStation og laver masser af musik. Jeg tør nemlig stå ved, at jeg er en nørd. Noget jeg ville ønske, jeg havde haft modet til, da jeg var lille. Ud fra det, sprang idéen til “Håndbog for Pigenørder”. Jeg ville interviewe en masse seje pigenørder, undersøge hvorfor det er så fedt at være en nørd og fordybe sig i alt mellem himmel og jord og cementere, at det er modigt at stå ved den man er og det man nørder.

Q: Hvordan har du fundet frem til de piger, der medvirker i bogen?

A: Det var ikke nemt! Men jeg spurgte på sociale medier, om der var nogen derude eller nogen der kendte nogen pige-nørder, og så kiggede jeg på sider som Gifted Children og Science-fællesskaber etc. Og ud af de elleve piger der er med i bogen, er tre af dem voksne kvinder, der lever af deres nørderi/passion. De er med for at vise, hvad nørderiet kan drives til, hvis man holder fast.

Q: Du formidler til børn gennem forskellige medier, hvordan blev du en del af Ramasjang?

A: Jeg var til en god gammeldags casting. Og det gik heldigvis rigtig godt.

Q: Har du altid drømt om at formidle til børn?

A: Jeg er ikke en af dem, der altid har drømt om, at blive børne-vært. Men jeg har altid drømt om at formidle og fortælle historier. At det blev til at formidle til børn, er en tilfældighed – men det er jeg meget beæret af, da det er der man kan så en masse gode værdier, historier og det holder også mig selv til ilden i forhold til at blive ved med at være nysgerrig, legende og bruge min fantasi. Så lige nu, kan jeg ikke ønske mere.

Q: Hvordan kom du i gang med at skrive for børn?

A: Jeg ser ikke “Håndbog for Pigenørder” som at være en bog for børn. Det er en bog til og for (pige) nørder.

Q: Hvordan er din arbejdsproces?

A: Med denne bog var processen lidt speciel, sat op i mod de gange jeg har skrevet historier til Ramasjang app’en el. lign. Her lå meget af arbejdet i, at finde frem til pigerne, sætte gode spørgsmål op og få dem til at føle sig godt tilpas (vi kom ind på meget personlige spørgsmål, så en fortrolighed og “spejling” i møderne med pigerne, viste sig at være meget vigtig). For da jeg havde mødtes og snakket med pige-nørderne, gav skriveprocessen sig selv. De gav mig alt det jeg skulle bruge. Så tog jeg i sommerhus nogle dage, hvor der var tid til at redigere i interviewene og prøve mig frem, i forhold til hvordan jeg bedst muligt fremstillede disse fantastiske piger.

Q: Hvilke tre ord beskriver bedst dig?

A: Målrettet, skæv & omsorgsfuld.

Q: Hvem er dine yndlings børnebogsforfattere?

A: Astrid Lindgren.

Q: Hvilke forfattere er dine største inspirationer?

A: Når jeg skriver, er det ikke decideret på baggrund af inspiration fra andre forfattere; det er alt fra musik, film og virkelighedens historier. Men Jan Guillou’s “Ondskaben” sad i min krop i lang tid efter. Og det er klart en drøm; at engang skrive en bog, der gør det samme ved mine læsere.

Q: Hvilken børnebog glæder du dig mest til at læse højt for din lille datter?

A: Jeg glæder mig rigtig meget til hun bliver gammel nok til “Erik Menneskesøn” af Lars Henrik-Olsen. Jeg SLUGTE de bøger på ingen tid. For mig var det den perfekte blanding af Nordisk Mytologi og fantasy, som jeg elsker. Og så lærte jeg noget, oven i hatten. Dem håber jeg hun vil læse sammen med mig.

Q: Hvilke tre børnebøger vil du anbefale mig at læse højt for mine døtre?

A: Det kommer an på alder, selvfølgelig. Men til de helt små, ville jeg anbefale “Mis med de Blå Øjne” af Egon Mathiesen, til de større “Ronja Røverdatter” af Astrid Lindgren og Valhalla-tegneserierne af Peter Madsen.

Q: Har du en børnebogsindrømmelse, der kvalificerer til #sortlitterærsamvittighed?

A: Jeg bliver mere og mere en tegneserie-tilhænger.

Q: Hvad er dit bedste råd til en kommende børnebogsforfatter?

A: Tal ikke ned til børn.

Kære Silja,

Tusind tak fordi du ville være med. Jeg vil fluks tage fat i én af dine anbefalinger, og læse Ronja Røverdatter for min datter, den er vi nemlig ikke nået til endnu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *