IMG_6320

I dag har jeg fingrene i tre nye lækre genudgivelser.

Den ene kendte jeg slet ikke. Den er første gang udgivet i 1978, og er et samarbejde mellem Halfdan Rasmussen og tegneren Kaj Matthiessen. Den hedder Klatteradat. Den handler om Antons far, der vil tegne et billede af sin kønne søn. Men blækket laver en kæmpe klat på papiret. Herfra er det klatterne, der styrer slagets gang, og dermed bestemmer digtet. Den er ret morsom og finurlig. Jeg har endnu ikke læst den for min datter, men jeg vil tro, hun synes, den er virkelig sjov. Det er en ret flot lille bog i sort, rød og hvid. Jeg kan godt lide præmissen, hvor blækklatterne skaber historien – fremfor digtet.

Jeg vil tænke mig, den henvender sig mest til børn, men egentlig vil den også egne sig til voksne. Jeg kan da i hvert fald komme i tanke om et par stykker, der godt kan få den i fødselsdagsgave, trods deres fremskredne alder.

Den er udgivet på Schønberg, og du kan finde den her.

Klatteradat har den fineste bagside!
Klatteradat har den fineste bagside!

Så er der en klassiker, næsten i stil med ABC’en som jeg skrev om i går. Det er Den lille frække Frederik. Masser af børnerim tilsat Ib Spang Olsens illustrationer. Man er bare fuldstændig tilbage i barndommen. Enormt hyggeligt. Bogen har en cd med, hvor alle rimene er indtalt af Ib Spang Olsen, han har en meget meget rar stemme. Man får virkelig lyst til at spise hjemmebagte boller, og drikke varm kakao når man lytter til rimene i Den lille frække Frederik.

Mens man hygger sig med at læse rim, kan man samtidig gnække lidt over hvor gode rim er for den sproglige udvikling (læse mere her). Med rim får man hygge + læring! Det er da noget!

Den lille frække Frederik er udgivet på Schønberg, og fås her.

Den lille frække Frederik med Lange Peter Madsen bogmærke!
Den lille frække Frederik med Lange Peter Madsen bogmærke!

Jeg skriver sjove digte

Jeg skriver også triste

De første læser andre folk

Selv læser jeg de sidste

Den tredje genudgivelse er Halfdans Digte. Heri er der både digte for voksne og børn. Digtningen til voksne fylder dog mest. I denne bog får man et indblik i hvad Halfdan Rasmussens lyrik også var: alvorlig. Bogen er delt ind i fire dele; De tidlige digte, De sjove digte, Rejsedigte og Erindringsdigte.

Forordet er skrevet af Johannes Møllehave, og digtene er udvalgt af Torben Brostrøm, der også har skrevet efterskriftet.

Bogen henvender sig til et voksent publikum. Jeg synes dog, den kan være fin at bruge i et undervisningsforløb om Halfdan Rasmussen (skulle man, som jeg, være dansklærer). Det vil være sjovt at kunne sammenligne et par af digtene til voksne med det sprudlende sprog, der er i rimene til børn.

Halfdan Digte er også udgivet på Schønberg, og du kan finde den her.

IMG_6322

Jeg har været så heldig at få tilsendt de tre Halfdan Ramussen genudgivelser fra Nyt Nordisk Forlag – Schønberg i anledning af 100 års fødselsdagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *