Superhelten Brune
Superhelten Brune

Mød Brune den nye superhelt der giver dig lyst til at male alt brunt.

Den norske forfatter Håkon Øvreås har skrevet en superhelte perle af en bog. Brune hedder Rune om dagen, hans morfar er lige død, han er lige flyttet og han bøvler med tre tarvelige drenge. Bogen kredser om sorg, venskab og om at have mod til at give igen, når du bliver dårligt behandlet.

Bogen er fuldstændig skøn. Der er ikke meget andet at sige end: Læs den. Giv den i julegave.

Alle der nogensinde har haft selv den mindste superhelt i maven, vil elske Brune. Illustrationerne er lavet af Øyvind Torseter, og den er udgivet på Carlsen.

Bogen har netop vundet Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris. Så jeg er ikke den eneste, der er helt vild med Brune.

Bedømmelseskomiteens motivation for at give prisen til Brune, har jeg snuppet direkte på www.norden.org:

”Brune er en varm og stærk historie om venskab og mod. Den er fuld af kreativitet og hverdagsmagi. Det er en sjov fortælling, om hvordan det er at være en initiativrig lille dreng når ens plageånder ikke vil give sig, men det er også en bog om savn og mødet med døden – skildret på en fin og usentimental måde. Dialogerne er troværdige og morsomme, sætningerne er simple, men de udtrykker ofte mere end det der umiddelbart står. De fantastiske elementer er flettet ind på en stilsikker og naturlig måde.

Illustrationerne understreger stemningen og den finurlige humor i teksten. De er detaljerede med en sparsom, men virkningsfuld brug af farver.

Som børnebog udfylder Brune et tomrum mellem bøger for de mindste og ungdomsbøger. Det er en fortælling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med til at forny børnefortællingen i den norske og nordiske tradition”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *