Forestil dig følgende scenarie: Et smukt gammelt hus i to etager med en yndig forhave, hvor små blomster gror i snorlige rækker og bede. Gardiner i vinduerne, en pertentlig terrasse, hvor eftermiddagsteen nydes. Og hvem bor her – det gør en dreng. Alene.

Hele huset holdes pertentligt og i streng orden. Alt har sin plads og gøremålene har sin tid på dagen. Der spilles klaver, og når det er tid til leg, leger drengen gemmeleg med sin kaktus. Det er hvad man nok vil betegne som et stille og ensomt liv.

I et liv hvor alt er, som det plejer, vækker det forundring, når noget pludseligt er anderledes. Kaktussen er væltet, blyanten er knækket, og der er fodspor i blomsterbedet.

Drengen går i biblioteket, og søger: ”F, F, Firkant, Flue, Fodspor…bjørnenes fodspor er nemme at kende… – bjørnen spiser bær og gemmer sig i huler…” Hvordan finder man en, der gemmer sig? Man leger gemmeleg. Da drengen finder bjørnen har den gemt sig under spisebordet. Herfra kommer der liv i huset, ting bliver væltet og systemer opløses.

Ud af det blå er skrevet næsten poetisk af Rebecca Bach-Lauritsen og illustreret af Anna Margrethe Kjærgaard. Illustrationerne er holdt i grå nuancer med enkelte elementer af lyseblå og sort. Det er en vanvittig smuk fortælling og bog, som man endelig ikke må snyde sig selv for, og når I læser den, så husk at holde øje med bjørnen på billederne.

Jeg har arbejdet med den i dag som et led i Den Nordiska Bokslukaren, der er et tre-årigt læsefremmende projekt under Nordisk Kulturkontakt. Her er jeg en del af arbejdsgruppen, der udarbejder pædagogisk materiale til udvalgte titler, der har været nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Ud af det blå var nomineret i 2020.

Bogen er udgivet af Jensen & Dalgaard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *