IMG_6455

Februar er en fest måned hjemme hos os, udelukkende fordi min datter har fødselsdag. Derfor må månedens kage narturligvis være en Othello lagkage.

Det er sådan set ikke så svært at bage og lave en god lagkage. Men det kræver planlægning og tid. Siden min datter blev et år, har jeg til hendes fødselsdag bagt Othello lagkager, nu bliver hun fire, så man kan vel tale om en tradition. Jeg er helt vild med Othello lagkage. Det smager helt genialt! En lagkage har godt af at stå at samle sig, så lav den dagen i forvejen.

Opskriften kommer her:

Du skal bage to forskellige slags bunde, den ene laver du én af, det bliver lagkagens nederste bund, jeg synes, det er ekstra lækkert at den nederste bund er en meget rig og tyk marcipanbund:

200 gr. marcipan

100 gr. sukker

3 æggehvider

  • Riv marcipanen groft.
  • Pisk sukker og marcipan sammen.
  • Tilsæt æggehviderne.
  • Pisk det sammen til en nogenlunde jævn masse.
  • Put dejen i en springform, husk at smøre den grundigt.
  • Bag marcipanbunden ved 200 gr. i 20 min.
  • Lad bunden afkøle helt.

Herefter bager du de andre bunde, det er i bund og grund en forholdsvis kedelig sandkagedej, som du deler til lagkagebunde. De kan sagtens bages lang tid i forvejen og fryses, husk at dele kagen i bunde og læg bagepapir i mellem, før du putter dem i fryseren:

150 gr. blødt smør

150 gr. sukker

3 æg

150 gr. hvedemel

1 tsk. bagepulver

  • Pisk smør og sukker.
  • Pisk æggene i et ad gangen.
  • Vend/pisk mel og bagepulver i dejen.
  • Kom dejen i en velsmurt springform (naturligvis den samme som du har bagt marcipanbunden i, så størrelsen passer.)
  • Bag kagen ved 220 gr. i 20 min.
  • Lad kagen afkøle helt.

Når kagen er helt afkølet deler du den forsigtigt i tre. Det øverste af kagen er en forhøjning, den del skærer jeg først af. I denne omgang, standsede jeg toppen af kagen ud, og brugte dem til børne byg – selv – lagkager til fødselsdagen i lørdags.

Jeg lavede et fad med pynt og tre forskellige slags flødeskum til byg-selv lagkagerne.
Jeg lavede et fad med pynt og tre forskellige slags flødeskum til byg-selv lagkagerne.

Nu har du en kage tilbage uden top, den er ikke synderlig høj, maks. en centimeter. Nu er kunsten at dele den i to lige store dele, disse to bliver til dine to lagkagebunde. Du kan dele kagen på to måder: Snit en rille i kagen hele vejen rundt, og del den derefter med en sytråd, eller skær kagen hele vejen rundt med en pænt stor kniv. Du skal være lidt omhyggelig her.

Nu har du alle tre bunde klar. Så langt så godt!

Nu skal du lave vaniljecremen. Igen – det er ikke svært, man skal bare være over det!

2 æg

30 gr. maizena

Kornene fra en halv vaniljestang

½ l. sødmælk

75 gr. rørsukker

  • Pisk begge æg med maizenaen i en gryde til en jævn masse.
  • Tilsæt vaniljekorn, rørsukker og mælk.
  • Opvarm det hele, du skal være over det og piske med et piskeris.
  • Kog det op og lad det tykne.
  • Når det har fået en passende tykkelse – ikke for tykt, er det færdigt.
  • Lad det afkøle helt.

3 dl. pisekfløde

Pisk fløden. Vend cremen i piskefløden, vær forsigtig – det er tæt på umuligt for mig ikke at få det til at klumpe en lille smule. Så længe klumperne ikke er for store, gør det ikke så meget. Men forsøg at vende de fleste så tilpas mange gange at de forsvinder.

Nu har du bundene og vaniljecremen. Så skal den bare samles.

3 spsk. hindbærmarmelade

200 gr. flormelis

2 spsk. kakaopulver

Kogende vand

  • Placer marcipanbunden på et lagkagefad.
  • Smør hindbærmarmeladen ud på bunden.
  • Put halvdelen af din vaniljecreme ovenpå marmeladen, det kan være fikst at lade cremen toppe lidt på midten.
  • Put din ene lagkagebund på. Jeg vil anbefale dig at bruge midterstykket fra kagen.
  • Smør resten af din vaniljecreme på lagkagebunden, lad den igen toppe på midten.
  • Put din sidste lagkagebund på vaniljecremen. Det her er den øverste lagkagebund, derfor er det smart at have den nederste del af kagen her, da den er plan.
  • Rør chokoladeglasuren sammen af flormelis, kakao og en anelse kogende vand.
  • Put glasuren på den øverste bund.
  • Lad kagen stå køligt til næste dag.

Nu gælder det pynten, Othello lagkagen skal have en marcipankant hele vejen rundt og små flødeskunsdutter på toppen.

2 dl. piskefløde pisket til flødeskum

100 gr. marcipan

Flormelis

  • Start med marcipankanten, jeg bander altid over det her. Du skal ælte marcipanen sammen med flormelis, så den ikke klistrer så meget. Tril den til en lang pølse, og rul den ud, så den får en højde og længde, der passer til din lagkage. Det er vildt besværligt, derfor er det en god idé at have tid nok. Rul den af bordet, og rul den direkte rundt om lagkagen.
  • Put flødeskummet i en sprøjtepose, og sprøjt en lille flødeskumsdut hele vejen rundt øverst på kagen. Jeg gør det også altid nederst, og der hvor jeg har fumlet for meget med marcipanen.

Nu kan du pynte den med det du drømmer om. Jeg laver altid chokoladebogstaver, som jeg sætter fast i flødeskumsdutterne.

Chokoladebogstaver i massevis.
Chokoladebogstaver i massevis.

Og voila – en del tid senere har du en ret skøn Othello lagkage, der smager meget tæt på himmelsk!

Jeg kan ret godt lide at hjemmebagte kager, ligner det de er – nemlig hjemmebagte. Eksempelvis er jeg slet ikke en fondant elsker. Jeg er ikke så vild med konsistensen, og jeg synes, det bliver lidt for pænt. Mine Othello lagkager er altid helt skæve, men det er for mig en del af charmen. Så ja den kunne være smukkere at se på, men jeg kan lide dem, præcis som de er. Til Mollys fødselsdag i lørdags lavede jeg fire styks. Desværre fik jeg ikke et billede af dem side om side. Det så ellers overvældende ud!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *