Vi er storforbrugere af Gurli Gris herhjemme, det ses i rå mængder på Netflix, vi har både Gurlis hus og andet legetøj, og for det ikke skal være løgn er min tre årige datter også den stolte indehaver af en Gurli Gris badering.

Og selvfølgelig, har jeg nær sagt, har vi også Gurli bøger, og de læses meget. Hele tiden, faktisk.

Man kunne måske tænke at sådan en børnelitteraturfan som jeg, hurtigt kunne rynke lidt på næsen af Gurli bøger. Man kunne måske endda tænke, at sådan en som mig kun kunne se fidusen i prisvindende børnelitteratur med banebrydende illustratorer. Men sådan har det altså ikke. Jeg har et bredt syn på god børnelitteratur, og mener at børn skal præsenteres for mange forskellige typer og genrer af bøger – og her mener jeg bestemt Gurli har sin berettigelse. Når man taler om remedieringer fra tegnefilm til bogmediet, så vil der i mange tilfælde være tale om, at det er barnet der præsenterer den voksne for et univers, som den voksne muligvis ikke kender så godt. Igen vil jeg mene Gurli bøgerne har sin berettigelse.

Måske er det med børnelitteratur som med fødevarer. Du kan ikke forvente, at få alle de næringsstoffer kroppen har brug for, hvis du udelukkende spiser flødeskumskager eller agurker. På samme måde kan Gurli bøger, eller andre bøger der er remedieret fra tegnefilmsmediet til bogmediet, ikke udgøre det eneste der læses højt. Men det er da et skønt, sjovt og farverigt indslag sammen med alt det andet.

Herhjemme læser vi Gurli Gris og de gyldne gummistøvler, Gurli Gris og den magiske enhjørning og Gurli Gris’ magnetbog på repeat. Sidstnævnte udmærker sig ved at være interaktiv med magnetfigurer, der skal placeres på bogens sider. Eller på køleskabet. Eller…?

Bøgerne om Gurli udgives af Forlaget Alvilda, se deres udvalg her.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar af bøgerme.

2 thoughts on “Gurli Gris”

  1. Jeg er helt enig i, at der skal være plads til både litterære gulerødder og ditto flødeskumskager – men jeg har lige set bestseller-listen hos Arnold Busck – og der står Gurli på de fleste pladser. Og det kan godt ærgre mig, når jeg ved, at der findes så meget andet og godt og fint og nyt og dansk at vælge imellem. Det kunne være så skønt at se bare lidt dansk børnelitteratur på den liste, men ofte når de danske bøger slet ikke boghandlerens hylde – og så er de jo svære at finde …
    Og tak i øvrigt for fint arbejde med børnelitteraturen 🙂

    1. Jeg er sådan set helt enig. Det er en skam, for der udgives mængder af god dansk børnelitteratur. Jeg ser det bestemt som min (og andres) opgave at præsentere det, men ja – samtidig sommetider at give plads til Gurli.
      Og tusind tak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *