I 1977 blev Kikkebakke Boligby sendt som Børnenes Ulandskalender på DR. Den er skrevet af ingen ringere end Ole Lund Kirkegaard, og beskriver livet i et hus: Kikkebakke, i en lillebitte by: Boligby. Den er helt enormt u-julet, og den er, som mange andre ulandskalendere fra den tid, med dukker. Jeg var barn i 80’erne, og jeg tror, de der er vokset op der, kan deles i to kategorier: Der er dem, der elsker julekalendere med dukker, og så er der dem, der får en smule røde knopper af netop den type julekalender. Jeg hører til i den sidste kategori. Men når nu Kikkebakke Boligby udgives genfortalt af Kasper Hoff, så skulle man da være et skarn, hvis man ikke dels læste bogen og dels så (lidt af) den gamle julekalender. Jeg har sammen med mine to piger set den i genudgivelsesudgaven fra 1985, hvor hvert afsnit indledes med Eldorado for Dyr. Her er Søren Østergaard indehaver af en accessoiresbutik til dyr (jeg springer med at sige: rimelig meget forud for sin tid), og Kjeld Nørgaard (Kajs stemme) giver den som pubejer og businessman med en del engelske gloser. Allright!

Inden vi så afsnittet læste vi kapitlet i bogen, og her må jeg virkelig anbefale Kasper Hoffs genfortælling. Man har lyst til at læse mere, og man har lyst til at vide, hvad de nu finder på – til trods for at historien er fuld af gentagelser. Man kan uden at fornærme en eneste sige, at tempoet på børnefjernsyn var noget anderledes i 70’erne. Man havde ekstremt god tid, og man var på ingen måde nervøs ved at gentage noget. Det gør jo også noget for den nutidige genfortælling. Men modsat tv udgaven, så fungerer det som bog.

Hvis man kan lide sine kalenderbøger fulde af nisser og juleløjer så skal man ikke tage fat i Kikkebakke, men hvis man kan undvære det, så vil jeg anbefale fortællingen, der er illustreret af Mette-Kirstine Bak. Til gengæld kan Kikkebakke uden problemer læses hele året, så er det blot en bog med 24 kapitler.

Og hvordan gik det så med mine piger og tv-udgaven? Noget tyder på min ældste datter er tv-dukke-skeptiker som sin mor, da hun i bedste preteen-stil sagde: De er sygt creepy de dukker.

Find din egen Kikkebakke Boligby på gyldendal.dk.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar af bogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *