Jeg har efterhånden læst Mira af Sabine Lemire en del gange, og hver eneste gang har jeg tænkt: Bare Mira dog havde været der, da jeg var 10-12 år gammel.

I den første bog om Mira kunne man blot ønske sig, at der ville komme flere – nu kan man heldigvis tale om et helt univers.

Der findes (indtil videre) tre graphic novels, der er bygget op som tegneserier krydret med Miras dagbogs- og Instagramopslag. Alle tre afsluttes med enten en Sådan tegner du Mira guide eller inspiration til at bygge skulpturer eller plante frø.

Der findes en vælg selv handlingen roman, hvor vi følger Mira og klassen på lejrskole. Den kan forløbe på et utal af måder – undervejs i romanen er der forskellige tests og en opskrift på brændenældesuppe. 

Mira universet byder også på en selvlæsningsbog i Gyldendals Læs Løs serie: Mira elsker fredag, og to gratis hæfter et med opgaver og et lille et med en halloween historie. Endeligt har Mira også sin egen Instagram, hvor man kan følge hende.

Mira er en tween pige, der døjer med alt det man gør i den alder: en super pinlig mor (der tilmed har haft et utal af kærester), spirende bryster, der gør det umuligt at vælge tøj, veninder, venner og den første forelskelse. Derudover er der en far, der ikke er der, faktisk ved Mira ikke hvem han er i den første bog – men det laves der om på i bind to, hvor vi er med på café (den hedengangne Sommersko) for at mødes med ham for første gang. Deres relation udvikler sig, og det samme gør Miras relation til moren, der langsomt må give en lille smule slip på sin datter, dels for at dele hende med vennerne og dels for at dele hende med hendes far og hans familie.

Midt i det hele er den robuste mormor der heldigvis. Hun har altid tid, og er en lyttende og tålmodig sjæl. 

I min optik fungerer Mira allerbedst som graphic novel. Det er Rasmus Bregnhøi, der illustrerer og det gør han, så man nærmest har en fornemmelse af at være der selv lige midt på husbåden på Christianshavn eller rundt i København, hvor Mira vokser op, og lige midt i Miras følelser.

Jeg ønsker mig i den grad mere Mira. Både til alle de 9-12 årige derude, men også til alle os små-pinlige mødre, der lige skal tage og slappe lidt af med de der meget lange kram og tusindvis af kys.

I morgen kan du læse mere om Mira elsker fredag #hygge #slik #sang.

Mira universet er skrevet af Sabine Lemire og illustreret af Rasmus Bregnhøi, bøgerne udgives af Gyldendal.

Tak til forlaget for Mira 1+2 som anmeldereksemplar.

Vidste I, at jeg er én af Miras bedste venner?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *