Månedens tema i IBBYs læseudfordring 2020 er at læse en bog med en LGBTQIA+ karakter. Mit valg er faldet på Mormor og mormor der udkom denne august. Det er simpelthen én af de fineste billedbøger jeg har læst længe. Er det sproget? Ja! Er det fortællingen? Ja! Er det illustrationerne? Ja! Er jeg begejstret? JA!

Det her er en bog om den helt særlige relation, der kan være mellem barnebarn og bedsteforældre. Den totale tryghed, der opstår, når der øses med kærlighed i rigelige mængder. Illustrationerne skaber en ganske særlig varme, og man har simpelthen lyst til at krybe direkte ind i bogen. Jeg vil også drikke the med mormor og mormor og jeg vil også ud at sejle på den sø. 

Bogen adresserer også, det der kan være en udfordring i et børne- og voksenliv – nemlig at forklare det, der for andre kan virke anderledes. Hovedpersonens gode ven, Asle, vil nemlig gerne vide, hvordan man egentlig kan kende forskel på en mormor og en mormor. 

”Hvordan gør du da,” siger jeg.

”Gør hvad?”

”Kender forskel på din mormor og så din morfar?”

”Det er ikke det samme,” siger Asle.

”Men hvordan?”

Dialogen udspiller sig naturligvis på en gynge. Mit indtryk er faktisk at de bedste samtaler mellem børn finder sted på gynger. Måske skulle vi prøve det – os voksne.

Mine absolut varmeste anbefalinger. Læs den for et børnehavebarn, et indskolingsbarn, læs den hvis du er en bedsteforældre, læs den hvis du er en forælder. Jeg håber, Mormor & mormor vil blive læst højt for rigtig mange børn – jeg kender i hvert fald ca. 40 1. klasses elever der lærer den at kende i næste måned.

Mormor & mormor er skrevet af Rebecca Bach-Lauritsen og den er illustreret af Charlotte Pardi. Bogen udgives af Høst & Søn.

Tak til forlaget for anmeldereksemplaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *