IMG_7717

Dengang i 1987 da jeg startede i skole, da lærte jeg tre børn at kende meget hurtigt. De hed Søren, Mette og lille Jep. Måske du kender dem? Der er i hvert fald vældig mange, der kender dem.  Sidste år fyldte Søren & Mette 60 år, dermed har de været på banen i danskundervisningen i mange mange år nu. Fra 1960 – 1980 lærte 60 – 70 % af alle danske børn at læse sammen med Søren & Mette. Det berettiger vel til en form for klassiker status.

Søren & Mette bygger på den såkaldte elementmetode, her lærer børnene bogstavernes navn, lyd og form – enkeltlydene sættes så sammen, og et ord kan læses.

Overfor elementmetoden finder man helhedsmetoden. I helhedsmetoden skal det, der læses, give mening, barnet vil være meningssøgende, og derigennem tilegne sig viden til at læse. Børnene præsenteres for længere ord end ved elementmetoden, men ordene suppleres af billeder, så mange vil kunne gætte, hvad der står.

Søren & Mette kom lidt i dansklærernes skammekrog i 80’erne (altså ikke lige der, hvor jeg gik, men mange andre steder). De har fået oprejsning siden, da det ved en stort anlagt læseundersøgelse viste sig, at Søren & Mette er et ganske effektivt læsesystem.

I det læseparadigme jeg er opdraget ind i gennem min seminarietid, blander vi de to metoder. Et slag på tasken fra min side, vil være at stort set alle læsesystemer idag blander de to metoder. Man benytter sig at det bedste fra de to verdner.

Søren & Mette kan altså, her over 60 år og mange revideringer efter, stadig noget. Jeg ville aldrig bruge dem alene i min begynderundervisning, men jeg ville endog vældig gerne bruge det som et supplement. Det kan man så også gøre hjemme nu med den her fine fine pakke. Bøgerne kan både købes enkeltvis og samlet i en fin gul beholder.

Bøgerne benytter sig af lydrette og lydnære ord, det betyder at de kan læses ret hurtigt efter børnene kan bogstavernes enkeltlyde. Sættet her med de fem bøger er dermed oplagte som begynderlæsnings bøger. De er lækre i formatet, og jeg er ret vil med, de er lavet med hardback. Det tror jeg mange børn vil sætte stor pris på, det lugter simpelthen meget mere af rigtig bog med en hardback.

Når man som jeg er vokset op med Søren & Mette, er det simpelthen også bare så helt enormt hyggeligt med et gensyn.

Bøgerne om Søren & Mette er i sin tid skrevet af Knud Hermansen, de udgives af Komma, der er et forlag under Carlsen. Du kan finde dem her.

IMG_7719

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *