Du skal møde Ronja og Pelle. De er 2 og 3 år, og bor med deres mor og far. De optræder i tre forskellige bøger; Den store snikke snakke bog, Den lille bog om store følelser og Sammen om sanserne. Som titlerne antyder, er det her ikke konventionelle børnebøger. Det er derimod fortællinger der lægger op til samtale mellem oplæseren og barnet eller børnegruppen, der læses højt for. 

Vi følger Ronja og Pelle gennem genkendelige hverdagssituationer, og foruden selve fortællingen er der på hvert opslag ideer til dialog eller konkrete spørgsmål, man kan stille barnet. Bøgerne indledes af grundige forord og efterord – der er med andre ord meget at komme efter for oplæseren. Fordi der er meget tekst til oplæseren, vil jeg anbefale at man læser bøgerne igennem, inden man sætter sig til rette i en højtlæsningsstund. 

Man kunne måske tænke: Bliver det lidt tungt det her? Fortællinger uden den store dramatik men med hverdagssituationer – tilsat en del tekst til oplæseren. Men det synes jeg faktisk ikke. Illustrator Lea Letén giver universet børnefinurlighed og humor, og så er der jo ingen der siger, de skal læses i fuld længde. Det her er bøger, hvor man med fordel kan læse et par sider, tale om det man læser – for det er samtalen mellem barnet og oplæseren, der er det væsentlige – og så vende tilbage en anden dag.

Jeg synes særligt at Sammen om sanserne fungerer godt. Her inviteres barnet nemlig til at være med-oplæser ved hjælp af en række små symboler, det er virkelig en fin idé, og vil egne sig rigtig godt til de lidt store børnehavebørn.

Det er psykolog Ina Victoria Haller og illustrator Lea Letén der står bag bøgerne, der for to af bøgernes vedkommende udgives i et samarbejde mellem Rebus Børneformidling og CIHA

Tak til CIHA for anmeldereksemplar af bøgerne, du kan finde dine egne eksemplarer på ciha.dk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *