I år fylder Gyldendal 250 år. Hurra! Og tillykke – og sikke et år at blive 250 i. Den store fest blev aflyst, men end ikke Corona kunne bremse fejringen i de to nye udgivelser; Selveste Gyldendal et portræt af forlaget som kulturinstitution skrevet af Pernille Stensgaard, og så denne Alle tiders børnebøger, der som navnet antyder er børnelitteratur fra forskellige tider – med udvalgte nedslag fra 1835 og frem til 2014.

Man kan mene meget om antologier. Hvad bliver valgt ud, hvorfor – og hvorfor blev andet valgt fra? I denne udgivelse har man valgt et udvalg af de klassiske børnefortællinger. Et H.C. Andersen eventyr, udvalgte børnerim af Halfdan Rasmussen, Cirkeline, en Ole Lund Kirkegaard historie – og til de nyere udgivelser er bl.a. Vitello, Carl og Lille Frø blandt de udvalgte.

Det her er en fin og solid udgivelse. Det her er bogen, der vil holde år efter år. Skal du vide noget om dansk børnelitteratur, så er det her et godt sted at starte. Giv den i gave til et barn nær dig, eller lad den indgå i din egen bogsamling.

Dog er der en enkelt ting, der virkelig undrer mig ved Alle tiders bøger, hvorfor mon Marianne Iben Hansens eminente autoand Axel kun er med i et mikroskopisk enkelt dobbelt opslag, hvor er resten af historien?

Alle tiders bøger udgives af Gyldendal, og har forord af H.K.H. Kronprins Frederik. I øvrigt er forsiden noget af det fineste – et helt hus fyldt med alle vores superstjerner fra børnelitteraturen. Helt ærligt – det er jeg vild med!

Tak til forlaget for anmeldereksemplar af bogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *