Se, det her var en privilegeret og svær opgave; Hvilke billedbøger vil du anbefale fra 2020? Det enkle svar er mange! Og kogt helt ind til benet har jeg peget på seks titler, som efter endt læsning er blevet i min bevidsthed længe. I overskriftsform kunne det være den dystopiske, den historiske, den kærlige, den fabulerende, den eksistentielle og den, der satte sindene i kog.

Lad mig forklare dig, hvad jeg endte med at pege på.

Den dystopiske: Fiskepigen af Søren Jessen. Gennemillustreret fortælling om to efterladte børn, der kæmper for overlevelse i en verden, hvor vandet omkring dem stiger og stiger. Smuk, barsk, rørende og virkelig en fortælling, der blev og fortsat er i min bevidstehed. 

Den historiske: Tove – en lille digter af Line Jensen. Endelig en dansk pendant til den spanske serie Små mennesker, STORE drømme. Vi læser og ser Tove Ditlevsens barndom genfortalt af forfatter og illustrator Line Jensen. I 2019 udgav samme forlag Margrethe – en lille dronning af tegner Louise Rosenkrands.

Den kærlige: Mormor & Mormor af Rebecca Bach-Lauritsen og Charlotte Pardi. En hyldest til kærligheden mellem bedsteforældre og børnebørn og en hyldest til mangfoldigheden – for er der egentlig forskel på at have en mormor og en mormor eller en mormor og morfar?

Den fabulerende: Milles Malebog af Louis Jensen og Lilian Brøgger. Fortællingen har en tydelig rammefortælling med en bedstefar der tegner sammen med sit barnebarn. Historien tegnes frem af gennem barnebarnets sprudlende og fabulerende og fantasi.

Den eksistentielle: LilleStor af Karen Vad Bruun og Julie Gry Sveistrup. Hvornår er man lille, og hvornår er man stor? For det lille barn er det ganske ofte situationsbestemt og afgøres af øjnene der ser. Det beskrives med indlevelse og fint i fortællingen om Alice, der snart skal slutte i vuggestuen og starte i børnehaven.

Den, der satte sindene i kog: I form med Tapiren af Jakob Martin Strid. Er det tykfobisk når Tapiren skal genfinde sin form og tabe sig? Eller skal titlen læses med geometri for øje? – Tapiren skal genfinde din geometrisk form. Det her blev 2020’s mest omdiskuteret børnebog. Mit forslag vil være, at du læser den, og finder dit eget ståsted. Strid på toppen? Eller tykfobisk litteratur?

Kunne jeg have fundet andre titler – ja, det kunne jeg. Men det var dem her jeg endte med. Du kan i IBBYs medlemsblad Klods Hans læse om mine udvalgte titler, og samtidig læse Amanda Sandegaards udvalgte fagbøger fra 2020 og Gro Johanne Vases udvalgte ungdomsbøger fra 2020.

Alt sammen som et lille plaster på såret i et år, hvor IBBYs Statusseminar ikke kunne afholdes.

Mange tak for pladsen IBBY og Cecilie Bogh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *