Yndlings højtlæsnings accessories; gode bøger, the, tæpper, puder, briller og chokolade.
Yndlings højtlæsnings accessories; gode bøger, the, tæpper, puder, briller og chokolade.

 

Når jeg starter en 1. klasse, hvilket jeg efterhånden har gjort en del gange, har forældrene altid ca. 1000 spørgsmål. En hel del af dem handler om læsning. Det er en stor mundfuld for mange børn at knække læsekoden, og dermed bliver det også en stor opgave for forældrene.

Jeg har lavet en seddel, jeg altid sender med hjem med gode råd om læsning både børnenes egen læsning og de voksnes højtlæsning. Når man skal blive en god og sikker læser, er en vigtig del at få læst højt hjemme.

Her får I mine råd til de voksnes højtlæsning for de 6 – 7 årige og for den sags skyld også for de mindre børn (der skal man måske lige holde lidt igen med forventningen om ordgenkendelse og læsning).

 

  • Vælg bogen sammen med dit barn.
  • Sæt jer tæt sammen, så dit barn kan kigge med i bogen og se de ord, du læser. Brug gerne et bogmærke, det kan være et gammelt postkort, på den måde henledes opmærksomheden på præcis hvilken linje, I er ved at læse. Et godt fif er at placere bogmærket over den sætning du læser og ikke under. På den måde er det synligt for barnet at der kommer mere tekst.
  • Snak om handlingen i bogen.
  • Forklar de ord og vendinger dit barn ikke kender.
  • Lad barnet finde kendte bogstaver og ord i teksten. Du kan også pege på et bogstav eller et ord og spørge om han/hun ved, hvad der står.
  • Det er altid rart med god tid.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *