Jeg forestiller mig, at den svenske forfatter og illustrator Jan Lööf bor i et hus, han selv har bygget. Det er et hus, der består af flere små huse, der er bygget ovenpå hinanden, med en masse udvendige trapper. Det er ikke helt umuligt, at det lille hus ligger på en ø, og det er heller ikke umuligt at Jan Lööf er den eneste der bor på øen, dog har han måske en fugl.

Og hvorfor sidder jeg nu og forestiller mig det? Forklaringen er simpel, jeg er vokset op med pixibogen Viktor bygger en bro, og den er læst mange gange. Viktor bor alene med sin måge på en ø, og han savner selskab. Derfor bygger han en bro, men hurtigt bliver øen overbefolket, og der er for meget røg, så Viktor og mågen ender med at sejle fra øen igen, og slå sig ned på en ny lillebitte ø – uden bro.

Jeg har altid oplevet det som en trist historie. Det er som om Viktor aldrig er rigtig glad. Tilgengæld kan man gå på opdagelse i illustrationerne længe, det er som om, der hele tiden kommer nye detaljer til. Både manden på øen, det til tider lidt triste og så de her illustrationer, hvor der hele tiden åbenbarer sig nye detaljer er karakteristiske træk ved Jan Lööfs univers.

I Jan Lööf – De bedste historier får man 12 udvalgte historier, deriblandt Viktor bygger en bro. Historierne er fyldt med underfundige konstruktioner, der indbyder læseren til at gå på opdagelse.

Jeg vil anbefale bogen til de største børnehavebørn og de yngste skolebørn.

Jan Lööf – De bedste historier udgives herhjemme af Carlsen.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar af bogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *