Du skal give en julegave til et barn på en cirka 3-6 år, og du har (fornuftigt) besluttet dig for, at det skal være en bog. Her panikker du måske, for hvad skal man dog købe til sådan en størrelse – hjælpen er nær! Her følger Bogskabets officielle bud på boggaver til de 3-6 årige. Skal du give en bog til en 0-3 årig, så skal du læse indlægget fra i går.

 

I år udkom Sprogheksen og den må jeg på det varmeste anbefale at give til et barn i denne aldersgruppe. Det er en selvstændig fortsættelse til Bogstavtyven og Ordtrolden, og dem kan du også roligt kaste dig over at indkøbe i julegave.

Sprogheksen er sprogbegejstring og historiefortælling flettet eminent sammen, og så er det hele illustreret med den fineste men dog meget stride lille sprogheks. Du kan læse mit indlæg her. Sprogheksen, Bogstavtyven ogOrdtrolden er skrevet af Maria Rørbæk og illustreret af Siri Melchior. Bøgerne udgives af Gyldendal.

En and med mekanik i blodet – det er naturligvis autoanden Axel jeg mener. Axel elsker biler har gået sin rappende sejrsgang i over ti år, og som en fantastisk fødselsdagsgave til både Axel og os udkom i år Axels fødselsdag – verdens allerbedste bil. Axel får den bedste gave af Harry fra Harrys Autoland, han må bygge sin helt egen bil, og han må bruge alle de ting han finder hos Harry. Det bliver vildt, det bliver stort, det bliver ildspydende, det bliver dykkende, det bliver flyvende, og så er det hele endda skrevet på rim. Det er komplet umuligt ikke at blive i godt humør af Axel og af forfatteren Marianne Iben Hansen store begejstring for lyde, ord og sprog. Bogen er naturligvis illustreret smukt og poetisk af Hanne Bartholin. Bøgerne om Axel udgives af Gyldendal.

Der er i år udkommet to bøger om pigen Pølse. Hun hedder selvfølgelig ikke rigtig Pølse, men hun er lige til at spise, synes hendes far. Helt som en pølse i en hotdog med ristede løg, ketchup og remoulade. Den her far, som Pølse har, han er ret pinlig, og det er Pølse ikke så vild med. Hun er heller ikke særlig vild med aftensmad, når man nu i stedet kunne spise slik. Pølse er umanerlig genkendelig for både børnehavebarn og dennes voksne, du kan læse en smule mere om hende i mit indlæg her. Pølse er skrevet af Oliver Zahle og illustreret af Siri Melchior. Bøgerne udgives af Gads Forlag.

Sigrids bedstefar har mistet et eller andet. Han kan bare ikke huske, hvad det er. Sigrid vil gerne hjælpe, og her starter så myldrebogen Ud af øjenkrogen. Det er en både smuk, grim, poetisk og filosofisk bog. Man kan få lang tid til at gå med at nærstudere illustrationerne, der er en blanding af tegning og fotos, hvilket på samme tid er mærkværdigt og dragende. Man kan i illustrationerne selv digte nye historier – hvorfor står det der, hvem mon har efterladt det sådan? Jeg tør roligt garantere, at man vil finde nye detaljer for hver gang bogen læses.

Ud af øjenkrogen er skrevet og illustreret af Colin Thompson og udgives herhjemme af Jensen & Dalgaard.

Den sidste bog jeg vil anbefale, som årets julegave i denne omgang, er en billedbog om ingen ringere end Dronning Margrethe. Det er med andre ord danmarkshistorie for børnehavebarnet krydret med illustrationer af dronningen fra lille prinsesse og til ældre nytårstalende dronning. Det er primært illustrationerne der bærer Margrethe – En lille dronning, og der er flere ikoniske fotos, der er illustreret. Jeg synes ideen om at lave danmarkshistorie om til en letforståelig billedbog er eminent, og ønsker mig flere af den slags bøger. Margrethe – En lille dronning er illustreret af Louise Rosenkrands, og teksten er skrevet af Marianne Kiertzner og Louise Dothea Vind. Bogen udgives af Grønningen 1.

Fandt du ikke lige det, du søgte – så kan du altid finde mere julegaveinspiration til aldersgruppen ved at klikke dig ind under fanen ”Børnebøger” og derefter ”Højtlæsning 3-6 år”.

Enkelte af titlerne er modtaget som anmeldereksemplarer, og dem siger jeg naturligvis tak for.

I morgen gælder det julegaveinspiration for de 6-10 årige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *