Mini Bogskabet arbejder med emergent literacy og højtlæsning i vuggestuen. Hver måned præsenteres en bog, der kan læses højt i vuggestuen eller dagplejen. Du kan læse mere om projektet i dette indlæg.

Når vi arbejder med emergent literacy er det under overskrifterne:

Barnets fonologiske opmærksomhed– her arbejdes der med barnets fornemmelse for bogstaver og ord.

Barnets ordforråd– her arbejdes der med barnets forståelse for det, der læses og samtidig på at styrke ord og begreber hos barnet, der har afsæt i barnets verden.

Barnets narrative kompetence– her arbejdes med barnets forståelse for at historien er fiktiv, og på hvilken rolle illustrationerne spiller for fortællingen.

Barnets viden om bogen som medie– her arbejdes på barnets forståelse for bogen som et objekt, hvordan skal den bruges, hvor åbner man, hvordan holder man den, etc.

Højtlæsningen og samtalen af og om Mimbo Jimbo har det sjovt sigter primært mod hovedmålene:

Barnets ordforråd: Barnet skal opnå et ordforråd, der sikrer en forståelse for det læste, og styrkes i de ord og begreber, der har afsæt i barnets virkelighed.

 Barnets forståelse for et narrativt forløb: Barnet ved, at en enkelt illustration kan indgå i et længere handlingsforløb.

 Sekundært arbejdes der med målene: Barnets fonologiske opmærksomhed og Barnets viden om bogen som medie.

Mimbo Jimbo er alle børns blå yndlings elefant. Der er med andre ord formodentlig ikke her tale om en fiktiv figur, der er ny for børnegruppen – men derimod om en genkendelig figur, som flere måske allerede kender.

I denne bog har Mimbo Jimbo ventet længe på en pakke, og da den endelig kommer, skal den naturligvis åbnes med det samme. Indeni pakken er der en masse grej, som Mimbo Jimbo kan bygge en bil af – og ikke en hvilke som helst bil, næh det er simpelthen en racerbil.

Undervejs i historien bygger Mimbo Jimbo hele tiden noget nyt, dels af dele fra racerbilen, og dels af ting han bytter sig til i Fredes Butik.

Bogen slutter med, at Mimbo Jimbo har bygget en spejlægsmaskine, og alle vennerne får serveret flyvende spejlæg.

Mimbo JImbo har det sjovt er den anden bog i Jakob Martin Strids univers om Mimbo Jimbo, som Mini Bogskabet arbejder med som månedens bog. I august 2018 arbejdede vi med Mimbo Jimbo laver kunst. Hvis man vil lave et større emne med udgangspunkt i Mimbo Jimbo, kan man bruge begge bøger.

 Højtlæsningen af Mimbo Jimbo har det sjovt kan gribes an på følgende måde:

  • Overvej om det er hele stuens børnegruppen, en mindre gruppe eller enkelte børn, der skal have bogen læst højt. Mimbo Jimbo har et mindre format, og der er mange detaljer på illustrationerne, som børnegruppen skal have mulighed for at studere. Derfor er det en god idé at organisere højtlæsningen, så børnene sidder tæt ved oplæseren.
  • Se på forsiden sammen og peg på de fem ord i overskriften, samtidig med at de læses højt. Dette vil være med til at skærpe børnegruppens fonologiske opmærksomhed, hvor der arbejdes med barnets fornemmelse for bogstaver og ord.
  • Se på bogens forside. Hvem kan I se? Hvad laver han? Hvad tror I, han vil bygge? Kan en elefant egentlig bygge en bil?
  • Under højtlæsningen vises bogens billeder. Giv plads til at børnene beskriver, hvad de ser på billederne.
  • Gå på opdagelse i illustrationerne sammen med børnegeuppen. Hvem møder Mimbo Jimbo på sin vej, da han kører i racerbilen? Hvad kan man købe i Fredes Butik? Hvem møder Mimbo Jimbo, når han flyver?
  • Spørg børnegruppen om de ved, hvad et spejlæg er. Har de smagt det? Har de nogensinde før, set så mange spejlæg, som Mimbo Jimbo laver med spejlægsmaskinen?
  • Lav spejlæg med gult farvekridt og paptallerkner. Udenfor kan I se, hvor langt man kan kaste med et spejlæg.
  • Gentag højtlæsningen af bogen flere gange i løbet af måneden.

 

Serien om Mimbo Jimbo er skrevet og illustreret af Jakob Martin Strid. Bøgerne udgives af Gyldendal, find dem på forlagets hjemmeside, i en boghandel eller på bibliotek.dk

Jeg håber, du har lyst til at dele dine erfaringer med højtlæsning af Mimbo Jimbo har det sjovt, send mig enten en mail på josefine@mitbogskab.dk, eller del på Instagram og brug #minibogskabet og #højtlæsningivuggestuen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *